Miben segíthetek? - Toldi Bettina

(2021.04.21. 11:13)

Logopédus – gyógypedagógus – fejlesztőpedagógus  

Nyelvi késés: Ha gyermeke már elmúlt két éves, de még nem kezdett el beszélni / nagyon kevés szót használ, ajánlott minél hamarabb logopédus szakembert felkeresni. Korábban erre a megkésett beszédfejlődés kifejezést használták.

Nyelvi zavar terápiája, nyelvi képesség fejlesztése: Ha gyermeke nyelvi zavarral küzd, vagy nehézségei vannak a nyelvi képesség bármely területén (pl: beszédértési problémák, életkorához képest nyelvtanilag helytelen mondatalkotás, szűk szókincs).

Diszlexia terápia (prevenció és reedukáció): Ha gyermeke az olvasás súlyos zavarával küzd.

Diszgráfia terápia (prevenció és reedukáció): Ha gyermeke az írás súlyos zavarával küzd.

Dadogás terápia: Ha Ön vagy gyermeke már hosszabb ideje megakad beszéd közben – szótagokat vagy hangokat ismétel/nyújt el, - érdemes szakembert felkeresni. A dadogás egy komplex probléma, ezért legtöbbször pszichológus bevonása szükséges.

Beszédtechnikai tréning: Ha Ön vagy gyermeke olyan pályára készül (színész, műsorvezető, rádiós, énekes, tanár, logopédus stb.) ahol elengedhetetlen a jó kommunikáció, a megfelelő légzés és hangképzés, valamint tiszta artikuláció, érdemes logopédus szakembert felkeresni.

Gyógypedagógia és fejlesztő foglalkozások, iskolafelkészítés

Artikulációs zavar terápiája: Ha a gyermeke már elmúlt 5 éves, és bizonyos hangokat nem ejt (pl. autó helyett ató), másikkal helyettesít (pl. lufi helyett jufi), vagy torzan ejt (pl. sz-hang ejtésénél kicsúszik a nyelve a fogak közé). Korábban erre a pöszeség kifejezést használták.

Nyelvlökéses nyelés terápiája: Ha gyermekénél megfigyelhető a frontfogak (elülső metszőfogak) között kicsúszó nyelv, szabélytalan fogazat, (nyitott harapás, arcdeformitás, túlharapás, mélyharapás, eltolódás a két fogsor szimmetriájában, megváltozott hangképzés). A nyelvlökéses nyelés terápiája csakis team-munkában képzelhető el, melyben az életkortól és a tünetek súlyosságától függően más-más hangsúllyal van jelen a fül-orr-gégész, a fogszabályozó szakorvos, és a logopédus.

Orrhangzós beszéd terápiája: Ha gyermekénél a beszéd hangszíne megváltozik, az orrhangok (m,n,ny) ejtése nem tiszta, vagy a nem orrhangok válnak orrhangzósá. A helytelen hangképzés következtében nemcsak a kiejtés, hanem a hangszín is megváltozhat, amiatt a gyermekbeszéde nehezen érthetővé válhat. Fül-orr-gégész szakember vizsgálatát követően logopédus bevonása szükséges.


Információ és előjegyzés:

Tel.: +36 20 351 3647

log.therapyandmore@gmail.com

vissza

x
Felajánlásával vagy adója 1%-ával segítheti működésünket.

Köszönjük!